Китайска подводница преследва американски самолетоносач до Япония

През октомври, китайска подводница преследвала самолетоносача на САЩ „Роналд Рейгън" в близост до Япония, съобщават служители на Пентагона.

Това доближаване между китайска подводница и американски самолетоносач е първото от 2006 г. насам, съобщава The Washington Free Beacon , позовавайки се на източници от министерството на отбраната на САЩ.

Според тази информация, китайската подводница преминала много близо до Роналд Рейгън на 24 октомври. Инцидентът е станал, когато самолетоносачът напуснал порт Йокосука, движейки се около южния край на Япония.

Преди това, китайския флот публикува снимки, показващи група изтребители, участващи във военни учения, излетяли от военното летище на островите Параселски, в близост до спорната зона между Пекин и Виетнам. Според военни експерти, снимките на китайски самолети с ракети в полет над Южнокитайско море е отговор на появата на патрулен кораб на САЩ в областта, за която има претенции от страна на Пекин.

От своя страна, американските военни казват, че ще продължат да работят "навсякъде" където е допустимо по силата на международното право, по-специално в Южнокитайско море, както заяви в Пекин американският адмирал Хари Харис, цитиран от АФП. "Международните води и въздушното пространство принадлежат на всички и не са домейн на един народ", каза той.

Станете почитател на Класа