Белият дом предприема мерки срещу голяма слънчева буря, която ще остави света без енергия

Масивна слънчева буря може сериозно да застраши нашата планета, предупреждават учените от Националната океанска и атмосферна администрация. Ако явлението се случи, прекъсването на електрозахранването и телекомуникациите ще продължи седмици или месеци, казват те. Миналата седмица Белият дом публикува своя Национална стратегия за космическа метеорология и План за действие за подобряване на прогнозирането на космическия климат и точно измерване на рисковете, свързани с явления като слънчеви бури.

"Честно казано, това може да бъде едно от най-тежките природни бедствия в САЩ и огромни райони на света ", каза Джон Капенман, консултант по космически климат.

Правителството на САЩ ще координира усилията за космическото прогнозиране, подготовка на инфраструктурата и образованието, както е видно от двата нови документи: Национална стратегия и План за действие. Сред основните точки от тази програма са мониторинг на уязвимостта на почвата и подобряване на прогнозирането и международното сътрудничество, включително международна среща за социалните и икономически последици от потенциално голяма слънчева буря.

Това е един не много вероятен сценарий, тъй като масивна слънчева буря се явява веднъж на всеки 500 години, но ако тя се случи всичко, което зависи от електричеството, може да се срине.

В края на октомври ново проучване от международен екип от учени установи, че огромно слънчево изригване на частици или слънчева буря, може да порази в близко бъдеще Земята и ще бъде много по-мощна, отколкото се смяташе досега.

Станете почитател на Класа