Русия емитира дълг, деноминиран в юани

Русия ще емитира в Китай дългове деноминирани в юани, като алтернатива на облигациите в долари. Това решение ще улесни руските компании, навлизащи на пазара на азиатския гигант, които също обмислят възможността за сделки в китайска валута.

"Ние подготвяме пилотен проект в юани за международния пазар", заяви директорът на Департамента за дълг от Руското министерството на финансите, Константин Вишковски, цитиран от Bloomberg. През 2016 г. в Москва възнамерява да привлече около 3000 милиона долара в чуждестранни заеми.
Облигациите ще бъдат пласирани в континенталната част на Китай, като за тази ще се използва руската финансова инфраструктура. "Ние говорим за една нова категория на чуждестранни инвеститори. Това е алтернативен, голям и възприемчив пазар", каза Вишковски.
Първата продажба на облигации, деноминирани в юани ще покаже също, че Русия е интересен пазар. Всъщност, китайските инвеститори вече са купили публичен дълг деноминиран в рубли за равностойността на 1,000 милиона долара, добави той.
Руските власти са анализирали "техническите аспекти" за продажбата на облигации в Китай. Москва и Пекин продължават да сближават финансовите си позиции в допълнение към двустранните споразумения между своите централните банки за валутни суапове и за насърчаване на търговията в местни валути и намаляване зависимостта от долара.

Станете почитател на Класа