Руското външно министерство: "Терористите от ИД произвеждат бойни отровни вещества"

Бойците на ислямската държава вече са в състояние да произвеждат химически оръжия, които да използват на бойното поле в Сирия и Ирак, съобщи в четвъртък директорът в руското външно министерство, Михаил Улянов.
"Всички данни, които имаме сочат, че ИД е получила достъп до технология на производство и съответната документация и има капацитет за производството на химически оръжия ", каза Улянов. "Вече са регистрирани няколко случая на продукция на химически оръжия на територията на Сирия и Ирак ", добави той.

Информациите относно употребата на химически оръжия от джихадистите трябва да бъдат разследвани, подчерта представителят на руското министерство на външните работи: "В случая на ИД вече не се касае просто за военна употреба на хлор, в което често бива обвиняван Дамаск, без доказателства. Терористите прилагат истински химически оръжия като иприт и вероятно луизит, за производството на които се изисква владеене на много сложна технология,".

Миналия месец, след анализ на кръвни проби от кюрди, ранени при сблъсъци с ислямската държава, германската разузнавателна агенция BND съобщи, че джихадисткото движение използва иприт.

Станете почитател на Класа