Учените: Слънчеви супербури ще потопят Земята в хаос

Международен екип от изследователи предупреждава, че екстремни слънчеви бури, които преди 1000 години са разтърсили Земята, може скоро да се случат отново и то с много по-голяма мощност.
Ново проучване, публикувано в списание Nature Communications, твърди, че слънчевите бури - изригване на слънчеви частици, в близко бъдеще биха могли да засегнат Земята и ще бъдат много по-мощни, отколкото се смяташе преди.
Учените от Швеция, Швейцария, Дания и САЩ са провели анализ на ниските нива на радиоактивен въглерод в ледените ядра от Гренландия и Антарктида и са потвърдили, че Вселената преди повече от хиляда години е била ударена от две слънчеви бури, наречени "екстремни" заради тяхната сила.
Учените смятат, че "Супербури" се случват на всеки около 200 години и може да " потопя света в хаос", прекъсвайки електрозахранването, пробивайки комуникациите и причинявайки сериозни здравословни проблеми за жителите на нашата планета. Така през годините 774 и 775 Земята е претърпяла мощна космическа радиация, следвана от годините 993-994. Последната, известна като "явлението Карингтън" е била през 1859 г. и е парализирала телеграфните системи в цяла Европа и Северна Америка.
"Тези слънчеви бури далеч надхвърлят известните събития, наблюдавани от инструментални измервания на Земята. Резултатите трябва да доведат до преоценка на рисковете, свързани със слънчевите бури", казва ръководителят на изследването.

Станете почитател на Класа