Сирия разкрива кой спасява бойци на ислямската държава от руските атаки

Сирийските власти твърдят, че Саудитска Арабия и коалиция, водена от Рияд, евакуира бойците на Ислямска държава от Сирия, за да ги спаси от руските въздушни удари и да ги изпрати на война в Йемен.

"Според разузнавателни данни, на 26 октомври, четири самолета са пристигнали от Турция на летището в Аден (Йемен). Два от тях принадлежат на Турските авиолинии, един на Qatar Airways и един на авиокомпания на Обединени арабски емирства, " каза говорителят на сирийските въоръжени сили, Али Майхуб.

Според него, на борда били повече от 500 бойци на ислямската държава, които са били евакуирани от Сирия, за да избягат от руските въздушни удари, извършвани в рамките на антитерористична операция.

След пристигането, бунтовниците били приети от представители на Саудитската коалиция, които ги превозили от летищетото на три групи: в йеменската провинция Мандеб, в йеменския град Мариб и саудитските провинции Jizan и Asir.

"Бойците трябва да участват в наземна операция на коалицията, която е претърпяла огромни загуби в последните битки срещу хутите. Според наличната информация, операциите по изтегляне на терористи на ИД от Сирия ще продължат", каза той.

Коалицията, водена от Саудитска Арабия, стартира своята кампания срещу бунтовниците хути през март 2015, в отговор на заемането от движението Ансар Аллах на големи райони в Йемен, включително столицата Сана и втория по големина град, Аден.

Саудитската кампания е широко критикувана за смъртта на цивилни граждани: повече от 2300 цивилни са били убити през последните шест месеца, според ООН.

Станете почитател на Класа