Обама наложи вето на закона за военна помощ за сирийските бунтовници

Президентът на САЩ, Барак Обама, е наложи вето на закона за военното финансиране, предварително одобрен от Конгреса, който предвижда помощ под формата на милионни доставки на смъртоносни оръжия за сирийските бунтовници и за режима на Киев.

В началото на октомври Сената на САЩ гласува в подкрепа на законодателството за разходите за военни цели, на което Обама се противопоставя от самото начало. Въпреки приемането на закона от двете камари на Конгреса, президентът накрая наложи вето на закона, който увеличава военните разходи на Пентагона и забранява прехвърлянето на затворници от Гуантанамо в САЩ до 2017.

Този закон разрешава финансиране от Министерството на отбраната с общо 612 000 милиона за фискалната 2016 година, т.е. 38,000 милиона долара повече от Закона за контрол на бюджета, приет през 2011 година.

"Моето послание към Конгреса е много просто: Да го направим по правилния начин", заяви Обама пред медиите, съобщава Reuters.

В допълнение към помощта за Киев чрез доставка на смъртоносни оръжия, законът включва $ 600 милиона за провалената програма за обучение на сирийските бунтовници. 700 милиона ще бъдат изпратени на правителството на Ирак в подкрепа на борбата срещу ИД. Законът също така предлага увеличение на заплатите на военните с 1.3%.

Станете почитател на Класа