Консуматорството е фатално: Как да живеем, без да харчим пари?

Марк Бойл, известен като "човекът без пари", е ирландски писател, известен активист, който живее без пари от ноември 2008 г. В интервю за "El Confidencial", той обяснява как успява без стотинка разходи, както и мотивите за такъв живот.

Марк Бойл, на 36, е решил да отхвърли парите преди седем години, за да се бори с консуматорството и капиталистическата икономика. "Абсурдно е да се преследва един безкраен растеж на планета с ограничени ресурси", обясни мотивите си той.

"Мисля, че политико-икономическият модел на западния свят днес е толкова корумпиран и неустойчив, че само разделното събиране на смет смет няма да бъде достатъчно", казва Бойл. По негово мнение, опциите, които са достъпни за нас са много ограничени. "Можете да избирате между 50 вида зърнени закуски, но е почти невъзможно да се живее по начин, който отхвърля цялата индустриална икономика, което се разпростира по света."

Бойл е един от основателите на бара The Happy Pig. Той се намира в малкия град An Teach Saor където между около 30 души живеят в икономиката на подаръка. Тя се ръководи от правилото, че стоките и услугите се предоставят без изричното "нещо за нещо", а от предпоставката "на моя съсед да не липсва нищо." Идеята е жителите да организират събития, да произвеждат бира и отглеждат храна и всички да ги ползват без никакви пари.

В книгата си ирландецът документира първата си година от живота без пари. Аз имам пари, но почти не ги използвам: много рядко купувам неща от първа необходимост.
Бойл е убеден, че масивна трансформация в безпарично общество едва ли е възможна, но "ние ще бъдем много по-щастливи, ако използваме нашия живот за да правим нещата, които обичаме." Той признава, че най-голямото му щастие е да живее без пари.

"Очевидно е, че консуматорството е извън контрол. В действителност, дори идеята за консуматорството е абсурдна и то е една от най-смъртоносните болести на човечеството"

Станете почитател на Класа