Суеверията на руските летци в Сирия

Руските летци, участващи в антитерористичната операция в Сирия имат много суеверия и ритуали, извършвани преди всеки полет. Например, никога преди да излетят те не се снимат, както е разказал един от пилотите.

"Тъй като нашата техника е много сложна и нашата дейност е много опасна, разбира се, има голямо разнообразие от суеверия и ритуали, които правим преди полета," каза пред РИА Новости един от руските пилоти. "Например, ние никога не слагаме нови неща, а само стари и изпитани. Ботушите трябва да се научат да летят", добави той.

Друго суеверие е да не си правят снимки преди полета. Затова почти няма снимки на авиобаза Jmeimim.

Също така, преди полета, пилотите често обикалят самолета по посока на часовниковата стрелка, за да го "поздравят", докосвайки носа, крилата, бомбите и ракетите. "Няма нужда от това, тъй като нашите машини са проверени от професионален технически персонал. Това е чиста традиция, датираща от древността, когато авиаторът лично проверявал вибрацията на самолета си", казва той.

В допълнение, за да се елиминира влиянието на човешкия фактор по време на полет, преди операцията авиаторът трябва е нахранен и да е отпочинал. "Ние живеем в специални модули по двама или трима души. Условията са скромни, дори не разполагаме с телевизор, но е достатъчно за нас. Важното е да има достатъчно сън, защото често реакцията и вниманието на пилота определят изпълнението на дадена задача и дори живота му ", казват летците.

Станете почитател на Класа