Кисинджър: "Победа над Ислямска държава е по-важна от свалянето на Асад"

Руската антитерористична операция в Сирия, насочена срещу Ислямска държава е унищожила политическия ред в Близкия изток, воден от Вашингтон над 40 години. Белият дом трябва да действа по-конструктивно и да признае, че разрушаването на ИД е по-важно от свалянето на режима на Башар ал Асад, заяви бившият държавен секретар Хенри Кисинджър.

"САЩ вече са приели военната роля на Русия. Въпреки че това е тъжно за архитектите на системата от 1973 г., сегашният акцент в Близкия изток трябва да остане фокусиран върху най-важното", каза Кисинджър в статията си, публикувана в списание Wall Street Journal. Политическият експерт призовава правителството на САЩ да признае необходимостта от диалог с другите големи сили.

Според Кисинджър,САЩ трябва най-накрая да разберат, че "основна грижа на Москва е, че разпадането на режима на Асад може да репродуцира хаоса на Либия, да наложи властта на Ислямска държава в Дамаск и цяла Сирия да се превърне в убежище за терористи, които по-късно ще достигнат мюсюлманските райони на Русия в Кавказ. "

Той също така подчертава, че действията на Москва биха могли да помогнат на Иран да поддържа шиитските елементи в Сирия. "В по-дълбок смисъл, целта на Русия не е продължаването на правителството на Асад за неопределено време. Това е класическа маневра за баланс на силите и за отклоняване на терористичната заплаха от радикални сунити в района, граничещ с Южна Русия", каза той. "Това не е идеология, а геополитика. Но каквото и да е мотивацията им, руските сили вече са в района и тяхното участие в бойните действия е предизвикателството към политиката на САЩ в Близкия изток в продължение на вече четири десетилетия" казва той.

Станете почитател на Класа