Църква се появи от водата в Мексико

Липсата на дъжд в мексиканския щат Чиапас е довела до появата в язовир на руините на колониалната църква от XVI век. Храмът е бил наблюдаван много рядко, откакто изграждането на язовира преди около петдесет години го оставило под вода.
Както се съобщава от портал Puebla Noticias, появата на старата църква под водите в град Quechula се дължи на сушата тази година, засягаща река Grijalva, която захранва язовира, чието ниво на водата е спаднало с 23 метра. Това не е първият път след строителството на язовира през 1966 г., в който сградата се появява По-рано това архитектурно бижу, построено от монасите-доминиканци се е наблюдавало през 2003 г., 2007 г. и 2010.

Според археолозите, църквата е работата на група от монаси, обитавали региона, водени от испанския свещеник Бартоломе де Лас Касас, защитник на правата на коренното население в началото на колонизацията на Америка, в средата на ХVI в.

Църквата, която датира от 1564, зависела от близкия манастир Tecpatán. Той е изоставен между 1773 и 1776 г., когато чумата опустошава региона. Неговото значение произтича от разположението му на пътя Чиапас, проектиран от испанските конквистадори и употребяван до ХХ век.

Станете почитател на Класа