Руски физици създадоха устройство, което позволява изтегляне на хиляди филми за секунда

Руски физици са разработили фотонни устройства за бъдещите суперкомпютри, способни да предават информация с висока скорост. Силициевата наноструктура позволява свалянето на хиляди филми в секунда.

Устройството се състои от диск от 250 нанометра, в който се изпращат два лазерни импулса. Благодарение на магнитен резонанс на силициеви частици в него, импулсите взаимодействат с високи скорости, казва Максим Щербаков, физик в Московския държавен университет и водещ автор на изследването, публикувано в списания Nano Letters.

Щербаков гарантира, че тази работа е важен пробив в областта на фотониката. "Успяхме да изградим структура, която не зависи от свободните проводници, т.е., електрони и дупки. Интегрираните фотонни устройства обикновено налагат строги ограничения на скоростта при превръщането на сигнала. Нашата работа е важна стъпка за развитието на активните фотонни устройства."

Развитието на фотонен превключвател, който работи в силициевите наноструктури е пробив в областта на приложната фотоника, наука, която използва функциите на фотони или кванти светлина за разработването на инструменти за получаване, обработка, съхраняване и много по-бързо предаване на данни.

Станете почитател на Класа