Walmart в криза: защо техния бизнес модел избледнява?

С напредването на технологиите и новите бизнес форми, Wal-Mart трябваше да коригира своите модели и цифрови платформи за продажби в отговор на конкуренцията. Въпреки това цифрите на резултата им вече са изложени на риск.
За фискалната година 2017 инвестициите в дигитална търговия на американската компания ще достигнат общо 1,1 милиарда, а днес те са още по-големи. През настоящата година, сумата, заделена за това развитие, е между 1,2 и 1,5 млрд.
Въпросът, на който дружеството, открило първия си магазин през 1962 г., трябва да си отговори, е дали такава инвестиция е необходима и дали е достатъчна. Отговорът на първия въпрос трябва да се търси в необходимостта да се конкурира с други фирми, които са специализирани в цифровата търговия, като например Amazon, Best Buy и Target, които показват постоянни промени, като по-ниски цени и по-добри опции за доставка, като се стремят да увеличат своите клиенти.
Все пак, въпреки огромните си инвестиции в цифрова търговия, продажбите на Wal-Mart не са на нивото на очакванията. Нетното нарастване на продажбите за текущата фискална година ще бъде между 1% и 2% .
На този фон, Matthew Fässler, анализатор от Goldman Sachs, заяви, че "конкурентните предимства на Wal-Mart пред конкурентите, като асортимент и цена, са избледнели, тъй като електронната търговия неутрализира влиянието на селекцията ".
Всичко това показва, че цифрите сочат влошаване на бизнес модела на компанията. В този смисъл, Bloomberg заключава, че действащите норми на печалба падат от 7,1% през 1987 г. до 5,6% през 2015 г.; а от 1988 показателят на рентабилност спрямо общата стойност на активите е намалял от 13,7% на 8% днес.

Станете почитател на Класа