САЩ не могат да обяснят как холандският доклад потвърждава тяхната версия за MH17

Говорителят на Държавния департамент на САЩ, Марк Тонер, смята, че докладът на Съвета за сигурност на Холандия за инцидента с полет MH17 потвърждава американската версия за това кой е отговорен за свалянето на самолета, но холандските изследователи не казват нищо за нея.
На пресконференция на Тонер, репортерът на AP Matt Lee помоли да потвърди изявлението от по-рано, според което докладът потвърждава "каквото Джон Кери първоначално заяви преди повече от година: САЩ са открили изстрелване на ракета от територията, контролирана от сепаратистите"
Репортерът отбеляза, че холандският доклад не обвинява никоя от страните в конфликта и все още е в ход разследване с цел да определи потенциалните извършители. "Е, как може да потвърди теорията ви, ако дори не предполага кой би могъл да го направи?", попита Лий. Той отбеляза, че Държавният департамент тогава не просто определил предполагаемото място на старта, но директно обвинил проруските милиции.
Според заключението на експертната група, малайзийския Боинг е бил ударен от ракета стартирана от система за противовъздушна отбрана 9M38 Buk от източната част на Украйна. Това изстрелване е могло да се случи от площ 320 квадратни километра.
В същия ден руският консорциум за въздушна отбрана Алмаз-Антей представи своя собствен доклад за MH17, направен на експериментална основа. Според авторите, констатациите на Холандския съвет за вида на ракетата и площадката за излитане са погрешни. Две симулации на разрушенията, извършени от Алмаз-Антей показали, че експлозия е възникнала на около 20 метра от левия двигателя на самолета, а не в предната част на кабината и ракетата е изстреляна от район, контролиран от Киев.

Станете почитател на Класа