Астрономите разчитат тайната на планетата джудже Церера

Според оригиналната теория на NASA, мистериозните ярки петна по повърхността на Церера, най-малката от планетите- джуджета в Слънчевата система, са ледени. Въпреки това, последните данни от космическия апарат Dawn, който се движи в орбита около небесно тяло, сочат друго.

През 2014 телескопът Herschel открил водни пари, идващи от Церера, планетата джудже в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер. Тези облаци пара, генерираха спекулации за наличието на криогенни вулкани или други геоложки дейност в това небесно тяло. Въпреки това, когато космическият кораб Dawn стартира през 2007 г. и се приближи до планетата джудже, учените видяха ярки бели петна на сивата му повърхност и стана още по-интересно.

Според оригиналната теория на NASA, мистериозните ярки петна може да се дължат на слънчева светлина, отразявана от петна от лед. Наскоро учените са получили данни, противоречащи на хипотезата. Церера всъщност е геологически активна, но петната не може да са от лед, защото отразяват само около 40 процента от светлината, която блести върху тях. Ако те бяха от лед щяха да отразяват почти цялата светлина.

Според доклада на главният изследовател на мисията Dawn Крис Ръсел, най-вероятно това са солни петна. "Ние знаем, че няма лед и сме доста сигурни, че е сол, но не знаем какво точно е солта на друга планета", казва ученият. Новото откритие е много важно, тъй като присъствието на сол ще бъде индикатор за наличието на вода в планетата джудже.

"Това е добър показател за наличието на вода, защото солта трябва да бъде транспортирана от течност, за да достигне до повърхността," каза Крис Ръсел.

Станете почитател на Класа