Учените са открили библейския град Содом

Екип от археолози твърди, че е открил библейския град Содом в долината на река Йордан. Тези находки хвърлят светлина върху бронзовата епоха и как са се образували градовете-държави в периода между 3500 и 1540 г. пр.н.е. Откритието, ако се потвърди, ще бъде много важно за археологията.
Екипът, ръководен от професор Стив Колинс от Trinity университет на Ню Мексико, е работил в продължение на десетилетие по разкопки в Тал ел-Хамам, в долината на река Йордан, съобщава Popular Archaeology.
"Екипът от археолози е открил златна мина на древните монументални структури, разкриващи град-държава, която датира от бронзовата епоха, в региона на Южна Йордания в долината на река Йордан", каза Колинс. "Това, което имаме в нашите ръце е голям град-държава, който не е бил известен на учените преди започване на нашия проект", заключава той.
В града има стена висока 10 метра, направена от кирпич. Има и врати, кули и централен площад. "Това е огромна задача, изискваща милион тухли и очевидно голям брой работници", каза Колинс. Откритите кули и порти показват, че укрепленията от бронзовата епоха са били много по-сериозни, отколкото се смяташе досега.
Археологически доказателства също така показват, че животът на града е приключил рязко с унищожаване на всички форми на живот за 700 години. Според Стария завет на Библията, този град е Гомор, известен с греховете на хората, наказан и унищожен от Бог чрез "дъжд от огън и жупел", които напълно изгорил града.

Станете почитател на Класа