Израел откри голям залеж на петрол на Голанските възвишения

Голям залеж от нефт е бил открит в Голанските възвишения, завзети от Израел. Според израелските медии, находището има достатъчно резерви, за да отговарят на нуждите на Израел в продължение на десетилетия.
Компанията за нефт и газ Afek, дъщерно дружество на американското Genie Energy, потвърди откритието на "значителни количества" петрол в Голанските възвишения, но качеството и обема са неизвестни, съобщава The Times of Israel.
"Ние говорим за един слой с дебелина 350 метра и това което има значение е дебелината и порьозността. В света средните слоеве имат дебелина 20-30 метра и тази е десет пъти по-голяма, така че ние говорим за значително количество", заяви главният геолог на компанията, Ювал Бартов.
Районът на Голанските възвишения е международно признат като сирийска територия, окупирана от Израел след Шестдневната война от 1967 г. между Израел и няколко арабски държави. Резолюция 242 на ООН настоява за оттеглянето на израелските въоръжени сили от окупираните територии в конфликта, на което Тел Авив се противопоставя с аргумента, че районът е спорен.

Станете почитател на Класа