Саудитски духовници призоваха за свещена война срещу Русия

Десетки саудитски духовници, официално несвързани с Рияд, призоваха мюсюлманите да подкрепят борбата на "свещените воини", както те наричат терористите от ИД, срещу правителството на Сирия и нейните ирански и руски съюзници.
Десетки саудитски духовници и учени, са подписали онлайн петиция, призоваваща всеки "истински мюсюлманин" да дава " цялата морална, материална и военна подкрепа " за борба срещу Армията на сирийския президент Башар ал Асад и срещу иранските и руски сили.
"Светите воини защитават цялата ислямска нация. Доверете им се и ги подкрепете", гласи петицията, съобщава Reuters.
Инициативата на саудитските духовници съвпада с интензификацията на руските въздушни удари срещу терористите в Сирия. Групата религиозни активисти квалифицира действията на Русия в Сирия като "Православен кръстоносен поход" и призовава борците срещу правителството на Асад да "обединят фронта си".
Радикалният призив на тази група духовници не съвпада с позицията на Рияд, който се опитва да предотврати частно финансиране на джихадисти и забранява на своите граждани да напускат страната, за да се присъединят към редиците на екстремистите.

Станете почитател на Класа