7 руски научни постижения оставили Запада след себе си

Напоследък благодарение на своята активна позиция на световната арена Русия не престава да се появява в заглавията на вестниците по целия свят. Въпреки това, в допълнение към своите постижения на международната политическа сцена, Русия продължава също да отбелязва напредък в научната сфера, представяйки иновативни технологии. Ето седем постижения на руски учени от световна класа:
Пътническите самолети MS-21, основен конкурент на Boeing 737 и Airbus A320. Тестовете на новия руски пътнически самолет MS-21, който трябва да замени Ту-154 и Ту-204, са планирани за 2016 г. Този самолет, разработен от корпорацията Иркут, ще има среден обсег и започва ожесточена конкуренция с популярни самолети като Боинг 737 и Еърбъс A320. Въпреки санкциите и нежеланието на Запада да сподели технологията с Русия, компанията е разработила своя собствена, по-конкурентоспособна авионика.
"Exoatlet" exoatlet.ru Медицински екзоскелет "ExoAtlet" на компания Ekzorobotiks е механично-електронен уред, предназначен за 8 часова активна помощ на инвалиди. С този механизъм парализиран човек може да стои, да се разхожда, да тича, да изкачва стълби, а дори и да скочи. Руски изобретатели казват, че тяхното устройство е много по-леко (само 20 килограма) и е на много по-ниска цена, отколкото конкурентните екзоскелети.
Лек срещу болестта на Алцхаймер. Учени по фармакология и биомедицина от Федералния университет на Далечния Изток в Русия започнаха предклинични проучвания на лекарство срещу болестта на Алцхаймер, което вече показа положителен ефект върху животни. Според плановете на разработчиците, до една година те ще пуснат лек за тази ужасна болест и ще започнат клинични проучвания при хора.
Радиогривна за наблюдение на здравето opeka-telemed.ru Новосъздената гривна Opeka 04 от руската компания Gradient, изглежда като нормален часовник. Нейната основна функция е да осъществява постоянен мониторинг на здравословното състояние на лицето, което я носи. Статистиката показва, че много смъртни случаи, включително причинени от сърдечно-съдова криза могат да бъдат избегнати, ако се предостави своевременно помощ. Opeka 04, междувременно, постоянно предава електрокардиограма и анализира в реално време състоянието на сърцето. При спешни случаи, устройството информира за мястото на собственика си чрез текстово съобщение.
3D принтер за композити. Руските инженери са разработили 3D принтер, който печати с композитни материали. Създателите твърдят, че издържливостта на отпечатаните части надвишава 400 MPa, което е много повече от световния лидер в тази област, компанията от САЩ MarkForged.
Machine Vision cognitive.ru Руската компания Когнитивни технологии развива устройство за изкуствена зрение, способно да анализира видеопотока в реално време, да идентифицира и класифицира обектите около него, като например военно оборудване. С други думи, това е една система - основа на боен робот. Създателите твърдят, че новият руски инструмент е много по-ефективен от конкурента на Google, тъй като позволява да се различи какъв да е обект с реалните му признаци, а не само някои маркери.
Мозъчен скенер Екип от учени от Руския Quantum център (RCC) е разработил магнитни сензори, способни да записват изключително слаби магнитни импулси като тези, които се излъчват в мозъка. Създателите твърдят, че в най-близко бъдеще новия инструмент може да реши проблема за изследване на мислите. Руските физици работят и по създаването на медицинско изделие в състояние да извършва кардиография без контакт с пациентите, магнито кардиография, която ще предоставя пълна картина на сърцето, включително и на така наречените "слепи петна".

Станете почитател на Класа