Забранената зона в Чернобил се превръща в "рай" за дивата природа

Около Чернобилската атомна електроцентрала, епицентър на най-тежката ядрена катастрофа в историята през 1986 г, се размножават вълци, лосове, диви свине и други диви животни, облагодетелствани от изчезването на човешкия фактор в района, отбелязват учени.

Залесената площ около Чернобилската атомна електроцентрала е пренаселена с лосове, елени, сърни, глигани, вълци и други диви животни, които виреят в забранената зона около централата, въпреки че е с високо радиоактивно замърсяване. Популациите бозайници, живеещи в зоната около централата не показват доказателства, че са били засегнати от радиация и растат, противно на очакванията, пише The Independent.

Според следователите, дивата природа процъфтява там заради липсата на човешка дейност.

"Много е вероятно броят на дивите видове да е много по-голям, отколкото в Чернобил преди инцидента. Това не означава, че радиацията е добра за дивата природа, просто ефектите от човешко присъствие, като лов, земеделие и горско стопанство, липсват ", каза проф Джим Смит от Университета в Портсмут, Великобритания, ръководител на изследването.

След бедствието, повече от 116,000 жители бяха евакуирани от района около централата. В момента, в рамките на периметъра за сигурност работи само персонал на институциите и предприятията опазващи засегнатите реактори.

Станете почитател на Класа