Петте основни икономически тайни на Ватикана

Католическата църква е духовен дом за повече от 1,100 милиона души по света. Но малцина знаят, че това е и голям бизнес, с обороти от много милиони долари.

Ето как Ватиканът прави пари и как ги харчи.
1. Ватиканската банка има 8000 милиарда долара в активи. Тя е забъркана в няколко корупционни скандали от основаването си през 1942 г. Папа Бенедикт XVI започна процес на почистване на тази финансова институция и Франциск го продължи. Предполага се, че банкови сметки в тази финансова институция се откриват само на жителите на Ватикана и на персонала на Църквата. Въпреки това, банкерите често са откривали такива на властни италиански служители, търсещи да скрият парите си, без да плащат данъци. В момента банката има 33,400 сметки, а наскоро са закрити 4000, за да се изкорени корупцията.
2. Има над 1,100 млн извън баланса. Ватиканът е отделна единица от Ватиканската банка и също извършва процес на прочистване от миналата година. Когато публикува своя финансов отчет през юли 2014 г., се оказа, че има повече от 1100 милиона евро в активи, които преди това не са били в баланса.
Ватиканът има две основни структури: Светия престол, който управлява католическата църква и държавата Ватикан, която управлява града Ватикан. През 2014 г. Светият престол обяви, че има дефицит от 25.6 милиона евро, независимо от получаването на повече от 50 милиона евро от Ватиканската банка. През тази година, най-голям разход бе плащаше на 126.6 милиона евро на своите 2,880 служители. От своя страна, държавата на Ватикана, която отговаря за управлението на Ватиканските музеи, има излишък от 63,5 милиона евро, почти двойно повече от 2013 година.
3. Сикстинската капела се отдава под наем. През октомври 2014 г., компанията Porsche първа нае Сикстинската капела. Четиридесет души от автомобилния производител платиха по $ 5,900, за да присъстват на гала под известния таван, изрисуван от Микеланджело. Въпреки, че е получил парите за този акт, Ватиканът все още отказва да го признае. "Сикстинската капела не се отдава под наем, тъй като не е търговска площ, но може да бъде показвана на частни групи", каза говорителят на Ватикана, монсеньор Паоло Николини.
4. Колко струва да се канонизира свещеник? Не е евтино. Като пример, храмът и базиликата от Лакауана (Ню Йорк, САЩ) е събрал повече от $ 250 000, за да стартира процеса за починалия си свещеник, отец Nelson Baker.Тези средства се използват за публикуване на материали за Отец Baker, за комуникация между църквата и Ватикана, пътни разходи до и от Рим и хонорари за канонически адвокати.Разходите за канонизация може да варират значително в зависимост от продължителността на процедурите
5. Туризмът във Ватикана се е утроил при папа Франциск. В действителност, повече от 12 милиона вярващи са присъствали на събития с папата. Освен тях досега има посещаемост от още 13 милиона посетители. За сравнение, Бенедикт XVI е получил около 20,5 милиона души за цялото свое папство, между 2005 и 2013 година.

Станете почитател на Класа