Wikileaks разкрива как Лондон помогнал на Саудитска Арабия да получи кресло в Съвета за човешки права

Две години след спорното влизане на Саудитска Арабия в Съвета по правата на човека на ООН, WikiLeaks разкрива, че това е резултат от тайно споразумение между Рияд и Лондон.

Порталът е публикувал 61000 документи и съобщения на Саудитското Министерство на външните работи, датирани между януари и февруари 2013 г. преведени на английски. Най-важните папки разкриват план да се гарантира, че двете кралства ще се присъединят към Съвета, въпреки много различната им представа за правото като цяло и по-специално за правата на човека,.

Предложението идва в една от най-тайните грами от Рияд. С това споразумение Саудитска Арабия и Великобритания решават да си помагат - всяка страна да подкрепи кандидатурата на другата, за да се присъединят към Съвета в периода 2014-2015.

Друга грама от WikiLeaks показва, че саудитците са прехвърлили 100 000 $ за "разходи по кампанията за номинация за Съвета на ООН по правата на човека".

Междувременно през 2013 г., Рияд вече е екзекутирал най-малко 79 души, осъдени на смърт, според Amnesty International. Почти половината от тях са били чужденци и организацията твърди, че най-малко трима от тях са извършили престъпленията си, когато са били на под 18 години.

Както преди, така и след присъединяването си към Съвета, в Саудитска Арабия смъртното наказание служи като наказание за широк спектър от престъпления. В допълнение към убийството, са включителни изнасилване, лъжепророчество, богохулство, магьосничество и магия. Страната публично екзекутира затворници и изпълнява наказанието по различни начини: чрез разстрел или обезглавяване, пребиване с камъни и дори разпъване на осъдения.
Въпреки това, драстичните ограничения на правата и социалната роля на жените са тези, които най-силно подкопават медийния образ на Саудитска Арабия. "Освен тези доказателства, ние сме дълбоко загрижени, че Великобритания избра най-женомразещия режим на света като глобален съдия по правата на човека", каза изпълнителният директор на ООН Watch, Хилел Нойер.

Станете почитател на Класа