Милиардер за Федералния резерв: "Само Бог знае накъде ни води"

Политиката на Федералния резерв да запази лихвения процент на ултраниско ниво е вероятно да доведе до "катастрофални" последствия, предупреждава американският милиардер и инвеститор Карл Айкан.

"Те не разбират, че вървят по опасен път. Само Бог знае къде ще ни отведе. Много е опасно и може да завърши с катастрофа", каза Айкан, който е силен критик на Федералния резерв, интервюиран от Ройтерс.

Айкан, ветеран на Wall Street на 79 години, заяви, че макар меката парична политика да е извадила американската икономика от кризата, евтините кредит подхранват бума на корпоративен дълг и търсене на доходност от сегашните инвеститори в рискови активи.

Според експерта, политиката на Федералния резерв е направила възможен "финансовия инженеринг" на ръководители на САЩ, който е утежнил и без това голямата пропаст между богати и бедни в САЩ

Айкан предупреди, че инвеститорите на дребно имат фалшиво чувство за сигурност мислейки, че ще им бъде лесно да се отърват от притежаваните от тях рискови облигации, ако пазарите започнат да падат.

"Това е като в киносалон, където някой започва да крещи" Пожар! ". И има само една малка порта. Изходът е добър, когато ситуацията е нормална, но в случай на пожар не всеки ще може да мине през вратата ", каза Айкан, който е натрупал богатството си с акции на Texaco, RJR Nabisco, Apple, иБей и други фирми.

Станете почитател на Класа