Недостигът на злато на САЩ "води до световен до колапс"

Спадът в цените на златото на пазарите по време на физическия му недостиг "противоречи на здравия разум", казват някои експерти. Въпреки това, настоящата ситуация с благородния метал "е най-добрият пример за силата на съвременната световна финансова система, която води света към колапс."

Масивната покупката на злато от Индия и Китай и физическата му липса на Лондонския пазар е само един от многото признаци, че се увеличава недостига на физическо злато и се разраства балона от деривати, написа Максим Рева анализатор на агенцията Регнум.

Миналата година световното производство на злато достигна 3,110 тона, докато търсенето на злато е превишило 4,280 тона. Въпреки това, цената на златото не бе засегната.

Експертът обяснява, че цената на златото на световните пазари, както и на други продукти, се определя от търгуването на фючърсни договори, което предполага физическа доставка след определено време. Но основните купувачи на тези договори са спекулативни хедж фондове, които купуват фючърси за препродажба. Те не се нуждаят от самия продукт.

В същото време, финансови институции и фондови борси, поддържайки значителни запаси от злато за да отговорят на търсенето на пазара, постоянно издават все повече деривати, които са покрити от същото количество злато.

"Като говорим за злато, не е възможно да не говорим за американския долар", казва Рива. През 1971 г. с указ на президента Никсън, доларът временно престана да бъде разменян за злато. От този момент, по искане на Министерството на финансите на САЩ, размерът на златните резерви не се е променил.

"Ако доларът все още е подкрепен от непроменените златни резерви, то той трябва да се девалвира в съответствие с нарастването на паричното предлагане. Това означава, че доставката на злато е трябвало да расте пропорционално на растежа на паричното предлагане", обяснява експертът. Но тъй като физическо злато не съществува в такива обеми, то е заменено със "хартиено злато".

През 2006 г. Федералният резерв понижи лихвения процент до 0.25% и стартира програма за количествени улеснения, която в опростен вид може да се нарече "печатане на пари". Цената на златото на световните пазари започна да расте,както оборотът в търговията със злато и броят на неговите производни. В тази гигантска измама на Фед, участват банки като JP Morgan Chase, HSBC, RBS и централните банки от Западна Европа със значителни участия на физическо злато.

Ето защо, ако всички собственици на "хартиено злато" поискат едновременно да получат физическо злато, просто няма да има достатъчни количества от благородния метал. Тогава, след колапса на пазара на златото, доларът ще се срине и всички ценни книжа, деноминирани в долари и евро ще се обезценят.

Станете почитател на Класа