Британски лекари извършиха революционна операция за лекуване на слепота

Британски хирурзи в болница Moorfields Eye в Лондон направиха голяма стъпка в медицината, извършвайки пионерска трансплантация на стволови клетки за лечение на слепота, причинена от макулна дегенерация, свързана с възрастта. Клетъчни транспланти ERP (пигментния епител на ретината) бяха получени от ембрионални стволови клетки отгледани в лабораторията. Все пак лекарите казват, че ще бъдат необходими няколко месеца, за да се отчете въздействието на операциятавърху зрението на пациента.

"Причината да сме толкова развълнувани, е, че сме били в състояние да създадем перфектно копие на слоя (EPR) и той да бъде пренесен. Стигаме до корените на болестта", заяви Линдън Да Круз пред "The Telegraph".

Това заболяване, характеризиращо се с влошаване на макулата и има две форми: суха (атрофия) и мокра (по-сериозна и води до слепота). То се характеризира със замъглено зрение, а пациентите виждат по-малко ярки цветове и линиите са деформирани.

Операцията бе първата от предвидените 10, планирана в проекта на болница Moorfields Eye, University College, Института по офталмология, Националния институт за научни изследвания в здравеопазването и фармацевтичния гигант Pfizer. "Надяваме се, че технологията със стволовите клетки значително ще промени лечението на хората със загуба на зрението през следващото десетилетие", каза Клара Ийглен от Кралския национален институт на слепите.

Станете почитател на Класа