Путин разкрива защо разпадането на СССР остава голяма трагедия

Руският президент Владимир Путин заяви, че не прави опит да се пресъздаде една империя като Съветския съюз, а да поддържа по цивилизован начин, поне на хуманитарно ниво, едно пространство за милионите руснаци, останали извън границите на Русия след разпадането на СССР.

В интервю на руския президент за CBS и PBS в навечерието на появата му пред ООН, журналистът Чарли Роуз припомни израза на Путин за разпадането на СССР като една от най-големите трагедии на миналия век.

"Наистина мисля така. Защо ли? Защото 25 милиона руснаци за една нощ се оказаха извън границите на Русия. Те са живели в една обединена държава и изведнъж се озоваха в чужбина. Представете си само пред колко проблеми са изправени ", каза президентът.
Русия се опитва да се възползва от предимствата, наследени от Съветския съюз, за да реши тези проблеми.

"Какви са тези предимства: обща инфраструктура, обща ж.п. мрежа, магистрали, енергийна система и най-накрая - руският език, който обединява всички от бившите съветски републики, предоставят очевидни конкурентни предимства за насърчаване на различни проекти за интеграция в постсъветското пространство ", подчерта президентът.

От тук - създаването на Митническия съюз, който впоследствие се превръща в Евроазиатски икономически съюз, формиран чрез търсене на консенсус.

"Когато хората общуват свободно, движат свободно се трудът, стоките, услуги, капитали, няма държавни разделителни граници, когато имаме правно регулиране в социалната сфера, това е достатъчно за хората да се чувстват свободни ", каза руският президент.

Тези постижения не са останали незабелязани за руските граждани и репортерът отбеляза завидното нивото на обществената подкрепа за президент Владимир Путин, за да попита какво има общо с народа си.

"Имам нещо общо аз с руснаците: любовта към родината", каза Путин.

Американският журналист искаше да намекне, че позицията на Русия на геополитическата сцена се дължи на гордостта на Путин от страната му и на желанието му "тя да играе по-значима роля в света", на което президентът отвърна: "Имаме основание да се гордеем. Но ние нямаме фетиш за руската суперсила на световната арена."

Чарли Роуз припомни също снимката на Путин, носещ портрета на баща си по време на шествие в чест на ветераните от Великата Отечествена война по време на честването на 70-годишнината от победата тази година.

"Наистина, моето семейство е претърпяло тежки загуби по време на Втората световна война. Русия, като цяло, е претърпял много. Ние не можем и не трябва да забравяме, но не за да обвиняваме никого, а за да не се повтаря никога такова нещо ", каза Путин.

Станете почитател на Класа