Саудитска Арабия "се отървава" от Западните акции

Саудитска Арабия намалява чуждестранните инвестиции на световните мениджъри на активи. Това е така, защото страната се опитва да намали дефицита си и да се справи с по-ниски цени на петрола.

Саудитска Арабия е оттеглила десетки милиарди долари от световните мениджъри на активи. Държавните власти планират също да намалят бюджетния си дефицит, като същевременно се избягват възможните рискове на пазарите на ценни книжа, летливи при падане на цените на петрола, съобщава "Файненшъл таймс".

От момента, когато през юни миналата година цените на петрола сорт Брент започнаха да спадат от около $ 115 за барел до по-малко от $ 48 за барел в момента, чуждестранните резерви на Саудитската валутна агенция са намалени с почти 73 000 млн.

В същото време, нацията поддържа икономиката си и финансира военната си кампания в Йемен. В допълнение, централната банка призовава местните банки за финансиране на бонова програма, за да компенсира бързия спад. Една от най-големите компании за управление на активи в света, BlackRock, която извършва управлението на повечето ресурси в Персийския залив, съобщи за приток на капитали. Като цяло, според оценки на експерти, в Европа, Близкия Изток и Африка през второто тримесечие е записан изтичане на около 24,100 милиона долара в сравнение с притока на 17,700 милиона през първото тримесечие на тази година.

Станете почитател на Класа