Как Китай създава нова световна финансова система

Новата Китайска банка променя световната финансова система, тъй като страните в региона вече не зависят само от Световната банка и МВФ, а европейските държави вече имат реална алтернатива на контролираните от САЩ институции, според германския вестник DWN.

В основата на новата Азиатска банка за инвестиции в инфраструктура (AIIB) стои един от най-големите геополитически успехи на Китай през последните години, пише DWN. С наличието на уставен капитал от 100 000 милиона долара, банката ще финансира инфраструктурни проекти в Азия и е алтернатива на Световната банка и Международния валутен фонд, доминирани от САЩ.

Благодарение на все по-нарастващото си икономическо влияние, Китай вече не изглежда достатъчно добре представен в световната финансова система и поради това в продължение на много години се застъпва за реформи в тази област, се казва в статията. Именно поради тази причина Вашингтон най-силно се противопоставяше на идеята за създаването на AIIB.

Създаването на тази финансова институция е било предмет на напрегнати дискусии дори в рамките на китайското правителство. Критиците оправдаваха позицията си с малкия опит на Пекин и се съмняваха в успеха на бъдещата банка. Въпреки това, с идването на власт на Си Цзинпин през 2013 г. планът получи нов тласък. Президентът беше сигурен, че AIIB ще е от полза за Китай и ще укрепи страните от Евразия по протежение на древния "Път на коприната".

Новата институция предизвика голям интерес в международната общност, включително "за изненада на Пекин и срещу настояванията на САЩ" в държавите от Персийския залив и в европейските страни. Въпреки големия брой азиатски страни, участващи в проекта, страни като Великобритания, Франция, Италия и Швейцария са сред учредителите, а Китай, Индия, Русия и Германия са най-големите акционери на AIIB.

Станете почитател на Класа