Египет на една крачка да открие гробницата на Нефертити?

Министерството на антиките на Египет е дало одобрение за използването на неинвазивен радар за гробницата на Тутанкамон, в известната Долина на царете, където според една теория, може да е скрита криптата на Нефертити.

Разрешението за използване на японски радар ще се получи до един месец, съобщава The Daily Mail. Според говорител на министъра на антиките на Египет, Муса Мучира, "това няма да причини увреждане на паметника."

Използването на радар може да докаже теорията на проф Николъс Рийвс, от Университета на Аризона. Той смята, че Тутанкамон, който починал на 19-годишна възраст, може да е бил донесен до външната камера на това, което първоначално е било гроба на Нефертити, който никога не е бил открит.

След анализ на сканиранията с висока разделителна способност на стените на гробницата на Тутанкамон, Рийвс казва че е намерил линии по стените на мазилката, които водят до две неизследвани врати. Едната води до складово помещение, а другата, от северната страна, потенциално се очаква да доведе до гробницата на Нефертити, която би могла да е майка на Тутанкамон. Изследователят твърди също така, че дизайнът на гробницата на фараона предполага, че е била построена за царица, вместо за цар.

Според Рийвс, радарът може да надзърне отвъд стените и може да доведе до търсената друга камера, каза Муса. "Ние сме много развълнувани." каза той.

Станете почитател на Класа