Премиерът, когото наричат "Пинокио"

Румънското правосъдие (за разлика от българското) не си поплюва с политиците от най-високите етажи: премиерът Виктор Понта отива на съд за измами и пране на пари. Роберт Шварц коментира политическите провали на Понта.

 

 

Понта минаваше за истински надеждоносец, когато преди пет години оглави румънската Социалдемократическа партия (СДП). През 2012 година той седна и в премиерското кресло, днес обаче краката му се клатят. Някогашният любимец на левицата първо беше хванат в плагиатство, а сега вече отива и на съд. Политикът, който чрез полуистини успя на няколко пъти да си измъкне главата от примката, в момента се носи неудържимо към бездната. Мнозинството от съпартийците му все още го поддържат, но за премиера, когото хората на шега наричат „Пинокио", оцеляването става все по-трудно.

Няколко срамни епизода

И политическата, и научната кариера на Понта изглежда като поредица от конфузии и поражения. Малко след като стана премиер, той трябваше да зачеркне от биографията си една магистърска титла, която никога не е притежавал. През 2014 година волю-неволю беше принуден да се откаже и от докторската си титла, след като беше доказано, че е преписвал. Научен ръководител на доктората му беше не друг, а неговият политически наставник - бившият премиер-социалдемократ Адриан Нъстасе. Същият Нъстасе, който беше осъден на многогодишно лишаване от свобода заради корупция и едва миналата година излезе от затвора под гаранция.

Виктор Понта получи първите си политически контузии веднага след встъпването в длъжност като премиер. През лятото на 2012 година той се опита с цената на всичко да демонтира тогавашния президент-консерватор Траян Бъсеску. Европа беше шокирана, чуха се гласове, че това е държавна криза, опит за подчиняване на правосъдието и насилие над правовата държава. Демаршът на Понта се провали, но той самият остана на кормилото. Неговата партия и старите мрежи от комунистическо време гарантираха политическото му оцеляване, защото всички се готвеха за следващия удар: президентските избори през 2014 година.

Планът на СДП беше прост, а допитванията изцяло го подкрепяха: Виктор Понта изглеждаше най-перспективният кандидат за най-високия пост в държавата. Социалдемократите са надяваха, че Понта ще бъде избран - и така ще приключи твърде неприятното за тях политическо съжителство с президента-консерватор Бъсеску. Понта подхвана една твърде мръсна предизборна кампания срещу своя опонент Клаус Йоханис и заложи на национализма, нападайки Йоханис заради принадлежността му към немското малцинство в Румъния. Но и тази политическа сметка не излезе: Понта изгуби на втория тур. И след като известно време очевидно размишляваше дали да не подаде оставка, накрая все пак реши да остане министър-председател.

Зад кулисите вече ври и кипи

Сега Понта ще трябва да се изправи на подсъдимата скамейка по обвинения в подправяне на документи, укриване на данъци и участие в схеми за пране на пари. Президентът на няколко пъти го призова да подаде оставка, но Понта категорично отказва и с усмивка пренебрегва факта, че така уврежда силно имиджа на Румъния. Засега СДП все още го подкрепя, но зад кулисите вече ври и кипи: идната седмица в парламента ще се гласува вот на недоверие срещу кабинета на Понта, внесен от либералната опозиция. Крайно време е депутатите да осъзнаят своята отговорност и да освободят премиера от тежкото бреме на властта. Защото Понта отдавна проигра шанса си да слезе с достойнство от политическата сцена.
DW

Станете почитател на Класа