Как ще се промени света, ако богатствата на най-богатите се разпределят сред най-бедните?

Ще стане ли светът по-добро място, ако богатствата на богатите бъдат справедливо разпределени сред бедните? Експерти от Bloomberg се опитаха да отговорят на този смущаващ въпрос, създавайки индекса на Робин Худ.

Икономисти от Bloomberg анализирали данни за 42 държави с коренно различни демографски и икономически характеристики и изчислили с колко ще се облагодетелства всеки човек от 15-те процента най-бедни граждани при преразпределение на богатството на най-богатите в неговата страна. Между другото, само в четири от анализираните страни - Чили, Холандия, Франция и Австралия, най-богатият човек е жена.

В проучването са използвани данни от Bloomberg Индекс на милионерите и CIA World Factbook. Робин Худ Индекс, създаден от анализаторите на Bloomberg показва количеството долари, които ще получат по-бедните сънародници от мултимилионерите, ако тяхното богатство по нетна стойност бъде ликвидирано и раздадено.

Така богатството на Бил Гейтс, основател на Microsoft, който оглавява списъка на най-богатите хора в света през последните десетилетия, ако се разпредели между американците в нужда, би се превърнало в еднократно плащане от $ 1736 на човек.
Ако нетните активи на втория най-богат човек в света Карлос Слим, в размер на 77,100 милиона, бъдат разпределени между нуждаещите мексиканци, всеки ще спечели 1,121 долара.

Кипър и Швеция са страните, където преразпределението на богатството ще донесе най-много: всеки един от нуждаещите се ще получи съответно по $ 45 987 и $ 33 149. Кипър и Швеция имат малко общо население и доста високо ниво на живот.
Сумата, която ще получат на най-нуждаещите се лица в Индия е най-малката - преразпределението на богатството на индийския милиардер Мукеш Какамбани, би донесло на всеки беден човек само $ 59, което в Индия е достатъчно, за да плати 118 основни храни с цена 35 рупии (50 цента).
Най-бедните чилийци ще получат еднократно плащане от $ 5384, ако се разпредели богатството Ирис Фонтбона, която е 27 – ма по богатство в света.
Колумбийските и бразилските бедни ще получат плащане от 978 и 562 долара съответно, ако богатствата на Луис Сармиенто Ангуло, строителен предприемач и банкер и на Хорхе Пауло Леман, бразилски магнат, бъдат ликвидирани и разпределени.

Да се измери импулсът, който ще получат бедните след справедливото преразпределение на богатствата е трудно, тъй като всеки получен долар може да бъде изразходван за различни неща. Това зависи от стойността на местната валута, казват експертите на Bloomberg. Линията на бедност (известна също като ниво минимален доход) също варира. Въпреки това, основният извод на икономистите от Bloomberg е, че "модерната версия на Робин Худ малко би помогнала да се подобри качеството на живот на най-нуждаещите се".

Станете почитател на Класа