Си Цзинпин: "Китай не попада във военни авантюри"

Народната освободителна армия на Китай има само "защитни" функции. Това подчерта председателят Си Дзинпин в Сиатъл по време на среща, организирана от Националната комисия по американо - китайски отношения.

В интервю за Wall Street Journal, китайският президент обясни причината за увеличение на военната мощ на страната му , което предизвиква загриженост в Съединените щати. За Китай е важно неговата армия и военно оборудване да са в съответствие с "територията на своята земя, море, въздух и много дълги граници," каза той.

Президентът отбеляза, че НОА насърчава мира в света и Китай има значителен принос в поддържането на мира сред постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.

"Укрепвайки националната ни отбрана ние няма да паднем във военни авантюри. Подобна идея никога не ни хрумва", каза президентът. "Китай няма военни бази в Азия и разгърнати войски извън неговите граници," каза той.

По време на официалното посещение на Си Цзинпин в САЩ се проведоха срещи с американски бизнес лидери, ще се проведе гала вечеря в реч в Белия дом и ООН. Посещението е в контекста на двустранните отношения, обтегнати от редица проблеми, като спорове в Южнокитайско море, китайски кибер шпионаж и икономическата политика.

Станете почитател на Класа