Обучени от САЩ бунтовници доставят оръжие на Ал Кайда

Обучени от Пентагона бунтовниците са предали САЩ и са доставили оръжия на мощен клон на Ал Кайда веднага след завръщането си в Сирия, съобщава "The Telegraph".

Бойци от 30-та дивизия , "умерени" бунтовници обучени от САЩ, са предоставили оръжия и боеприпаси на Al Nusra Front, след повторното си влизане в страната, съобщава "The Telegraph". Al Nusra Front или Jabhat Ал Nusra е клон на Ал Кайда, сформиран. по време на гражданската война в Сирия през 2012 г, от когато работи там и в Ливан, формирайки втората най-мощна терористична група в областта.

Според вестника, 30-та дивизия е първата фракция, чиито бойци са били обучени по програма на САЩ в Турция, с цел да се създаде в Сирия сила, която да се бори срещу ислямската държава.

Публикацията в Twitter на Абу Фахд ал-Тунизи, член на Ал Nusra гласи: "Един силен удар по Съединените щати ... Новата група от 30 дивизия която влезе вчера предаде всичките си оръжия, на Jabhat Ал Nusra след безопасно преминаване ". Според уточнението, бунтовниците предали "голямо количество боеприпаси и средни оръжия."

Друг член на Ал Кайда каза, че командирът на 30-та дивизия, Анас Ибрахим Обаид, заявил пред лидерите на Ал Nusra, че измамили коалицията, защото се нуждаели от оръжие.
Според информация, 75 бойци от 30-та дивизия влезли в Сирия от Турция вчера с "12 превозни средства, оборудвани с картечници и боеприпаси."

Станете почитател на Класа