Китай тества най-бързия самолет в света

В Китай е направил първия си изпитателен полет свръхзвуков самолет, превъзхождащ скоростта на всички съвременни свръхзвукови самолети, включително и Lockheed SR-71 от САЩ, , съобщи местната телевизия.

"Това бе първият тест за полет на свръхзвуков самолет и е извършен с пълен успех", съобщи китайски военен експерт по телевизионна програма в провинция Хубей.

"В САЩ отдавна се разработва ново поколение свръхзвукови самолети, способни да достигнат скорост от 5М, но тези планове на американците остават на хартия. Този път може да се каже, че Китай надхвърли всички очаквания на наблюдателите "каза експертът.

Според него, за реализиране на този проект е била необходима технология за свръхзвуков правопоточен двигател, която до този момент не съществува в нито една държава в света, а също и разработване на нови силни, леки и огнеустойчиви материали, издържащи на високите температури, които достига самолетът при свръхзвукова скорост.

Китайският експерт отбеляза, че свръхзвуковият самолет е в състояние да преодолее успешно сегашните системи за противовъздушна отбрана. Той значително съкращава времето за подход, така че силите на противовъздушната отбрана на противника нямат време да реагират и да прицелят ракетите. Едно от най-перспективните приложения на свръхзвуковия самолет може да бъде въздушното разузнаване.

Станете почитател на Класа