Войната в Сирия предизвиква първото изтегляне на семена от " трезора на деня на Страшния съд "

Гражданската война в Сирия е довела до първото изтегляне на семена от Световната банка за семена в Свалбард. Така известният купол от "края на света" е построен върху планински склон в Арктика, за да се защити предлагането на храни в световен мащаб, в случай на глобален катаклизъм.

Семена, включително мостри от пшеница, ечемик и сортове, приспособени към сухи райони, са били изтеглени от Международния фонд от "края на света" в Свалбард от изследователи в Близкия изток, предаде агенция Ройтерс. Целта е да се заменят семената в генна банка близо до сирийския град Алепо, повредени от гражданска война. Това е първото приложение, откакто съоръжението бе открито през 2008 година.

Банката за семена в Алепо въпреки конфликта е запазила частично дейността си, включително хладилното съхранение. Но тя вече не е в състояние да поддържа ролята си като център за размножаване и разпространение на семена за други народи, главно в Близкия изток.

Семената са били поискани от Международния център за изследвания в селското стопанство в сухите райони (ICARDA), който премества централата си от Алепо в Бейрут през 2012 г. в резултат на войната. Организацията иска да изтегли близо 130 кутии от депозираните 325 в трезора, който съдържа общо 116,000 мостри.

Куполът, който отвори врати в норвежкия архипелаг Свалбард през 2008 г., е предназначен за защита на семените култури от глобалните катаклизми като ядрена война или заболяване. Огромният подземен резервоар има повече от 860,000 мостри от почти всички народи, включително Ирак и Северна Корея.

Станете почитател на Класа