Саркози: "Сирия може да бъде освободена от ИД за няколко месеца с помощта на Русия"

Президентът на Франция и в момента лидер на опозиционната републиканска партия, Никола Саркози смята, че Сирия може да се освободи от ИД в рамките на няколко месеца с участието на Русия, чрез диалог с Путин.

"Ние трябва да изградим условията за създаване на освободителна армия в Сирия, да водим диалог с Русия и Путин", заяви Саркози в интервю за френския вестник Le Parisien. „Ако действаме по този начин Сирия може да бъде освободена в рамките на няколко месеца", каза политикът.

"Ние трябва да се намесим, да бомбардираме масово Ислямска държава. Това е скандал, че позволяваме тези варвари да убиват, да унищожават сърцето на световната цивилизация", каза Саркози.

Франция обмисля да се присъедини към водената от САЩ международна коалиция, към която наскоро се присъедини и Австралия.
"Никола Саркози най-накрая е видял това, което останалата част от света вижда в продължение на няколко години. Коренът на злото в Сирия не е в правителството на Башар Асад, а в ИД която върна Сирия до седми век", заяви политическият анализатор Джон Уайт.

Според Уайт, сега залогът е самото съществуване на Сирия, а не само на правителството. "Светът не прави нищо и това е причината конфликтът в Сирия да се удължава", каза анализаторът.

Станете почитател на Класа