"Шпигел": САЩ се притесняват от Путин на Генералната асамблея в ООН

В навечерието на изявата на Владимир Путин на Генералната асамблея на ООН на 28 септември САЩ бързат да изземат от Москва инициативата по уреждане на сирийския конфликт, пише "Шпигел".„Ситуацията в Сирия е толкова безизходна, че Вашингтон преразглежда своя курс и отива към това, което само преди седмици изглеждаше невъзможно за представа: договаря се с Русия на дипломатическо и военно равнище” – пише немското списание и напомня, че заради украинската криза диалогът с Москва във военната сфера беше замразен, а по отношения на Сирия Русия и САЩ се придържаха към противоположни мнения.

Според изданието, неочакваното възстановяване на диалога има цял ред причини. Der Spiegel не изключва, че САЩ се опасяват от изказването на Владимир Путин на сесията на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, където се очаква руският президент да призове международната общност да създаде широка коалиция за борба с терористичната групировка „Ислямска държава”. САЩ обаче не иска да отстъпи позицията изцяло за Русия.

Освен това, отбелязва Der Spiegel, Барак Обама се намира под силен натиск от страна на противници в самите САЩ. Едни критици заявяват, че Вашингтон не трябва да се намесва в работите на Сирия, а други считат американското участие за твърде повърхностно. И двете страни обаче са единни, че плановете на САЩ по нанасяне на авиационни удари по позиции на ИД и обучение на сирийската опозиция са се провалили.

Възстановяването на контактите между Щатите и Русия е знак, че САЩ са осъзнали, че войната в Сирия няма да остане без намесата на Русия в полза на Башар Асад, се казва в публикацията.

„Целта на Русия се заключава в принуждаване на САЩ да преговарят. На този фронт Путин постигна успех” – счита шефът на Московския център „Карнеги” политологът ДмитрийТренин. Той не изключва, САЩ и РФ, дори да не установят тясно сътрудничество, няма да си създават препятствия в Сирия.

Според МВР на РФ, на сесията в ООН Путин ще говори за Сирия, украинската криза и проблема със санкциите, като ще призове за отказване от двойните стандарти в борбата с тероризма.

Превод и редакция: БЛИЦ

Станете почитател на Класа