"Foreign Policy '' Пентагонът разработва нови военни планове срещу Русия"

За първи път след разпадането на СССР, Пентагонът разработва нов план за действие срещу Русия. Това съобщи в петък, американското списание "Foreign Policy".

"Ние очевидно трябва да актуализираме плановете си за реакция на потенциална агресия срещу всеки съюзник в НАТО", заявиха функционери от отбраната пред медията.

Тези планове, казва списанието, включват две версии на събитията: действията на САЩ в рамките на НАТО и действия извън чадъра на Алианса, включително възможността за кибератаки.

Сътрудничеството между САЩ и Русия се е увеличило след поемането на властта от Барак Обама. Въпреки това, по време на посещението на ръководителя на Белия дом в Естония, през септември миналата година, евентуален сценарий конфликт в региона бе анализиран и експертите заключиха, че политически натиск от страна на Русия в Естония и Латвия ще се увеличи.

Според "Foreign Policy", след Студената война, вниманието на Пентагона бе центрирано основно към Китай и терористичната заплаха. Приоритетите се промениха след обединяването на Крим с Русия, което така изненада Запада, според заместник-секретаря по отбраната и анализатор Дейвид Очманек.

В началото на септември, НАТО пусна в действие шест нови пункта за военно командване на силите бързо реагиране и във вторник започна разполагането на персонала на Алианса в Естония, Латвия, Литва, Полша, България и Румъния.

Станете почитател на Класа