Неизбежна заплаха убива повече хора отколкото СПИН

Учените разкриват, че през 2050 г. заплахата може да доведе до преждевременната смърт на 6,600,000 души, ако не се направи нищо, за да я предотврати.

Едно проучване, водено от Джос Лелиевелд, немски учен от Института по химия Макс Планк, публикувано в списание Nature, разкрива, че докато от ХИВ / СПИН умират над един милион, замърсяването на въздуха вече убива около 3,3 милиона души годишно по света. Учените предупреждават, че този брой може да се удвои през следващите 35 години, ако не се вземат подходящи мерки.

"В някои страни замърсяването на въздуха е основната причина за смърт, а в другите страни е основен проблем," заяви той. Замърсяването на въздуха причинява болести на сърцето, инсулт и развитие на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). То също е свързано със смъртните случаи от рак на белия дроб и остри респираторни инфекции.

Според резултатите, в Индия и Китай емисиите от отопление и готвене причиняват все повече смъртни случаи, а до голяма степен САЩ наред с други страни отговарят основно за емисиите от трафика и производството на енергия. В източната част на САЩ, Европа, Русия и Азия, емисиите на селскостопански замърсители на атмосферата са основен източник на фини частици, които влизат в белите дробове , което води до болест, инвалидност и смърт.

Станете почитател на Класа