От „терорист“ до поканен в Белия дом

Тийнейджър мюсюлманин от САЩ е бил арестуван за показване в училище на самостоятелно построен цифров часовник, който учителите погрешно помислили за бомба. Случаят е причинил много коментари в Интернет, а малко след ареста му младият изобретател получил покана от президента Барак Обама да посети Белия дом и съобщение за подкрепа от страна на основателя на Facebook, Марк Цукерберг.

Както беше съобщено от CBS News, проблемите на Ахмед Мохамед, на 14, започнали миналия понеделник, когато алармата звъннала в раницата му по време на час. При звука учителката го помолила да му покаже устройството. След като разгледала часовника, тя забелязала прилика с бомба и го взела. Малко след това Ахмед е бил арестуван на територията на колежа и отведен в младежкия център за задържане. След няколко дни полиция съобщила, че няма да подаде обвинения срещу тийнейджъра за създаване на "фалшива бомба".

Реакцията на социалната мрежа на инцидента била бърза и етикет #IStandWithAhmed (бъди с Ахмед) става " тема" на Twitter по света. Потребителите са публикували снимки с часовник, за да изразят своята подкрепа за детето.

Реакцията в социалните мрежи е била толкова голяма, че президентът на САЩ Барак Обама е публикувал на своя Twitter съобщение до Ахмед:"Хубав часовник, Ахмед, искаш ли да доидеш в Белия дом? Деца като теб, които обичат науката - това е, което прави Америка велика. "

Станете почитател на Класа