Папа Франциск обяви: „Бог не е магьосник с вълшебна пръчица"

Теориите за еволюцията и Големия взрив са реални и Бог не е "магьосник с магическа пръчка", декларира папа Франциск. Той обясни, че двете научни теории не са несъвместими със съществуването на един създател - напротив "те го изискват".
В изказването си пред Папската академия на науките, папата направи коментари, които според експерти слагат край на "псевдо теориите" на креационизма и интелигентния дизайн, подкрепяни от неговия предшественик Бенедикт XVI.
"Когато четем за Сътворението в Битие, ние рискуваме да си представяме Бог като магьосник, с магическа пръчка, който може да направи всичко. Но това не е така ", каза папа Франсиск. Той добави: "Той е създал човешките същества и ги оставил да се развиват в съответствие с вътрешните закони, който той дава на всеки един.
"Големият взрив, който днес ние считаме за произхода на света, не противоречи на намесата на божествения създател, а напротив, изисква това. Еволюцията в природата не е несъвместима с идеята за създаването, защото еволюцията изисква създаването на същества, които се развиват."
Католическата църква дълго е имала репутацията на противник на науката - особено, когато Галилей е бил изправен пред инквизицията и е принуден да оттегли "еретичната" си теория, че Земята се върти около Слънцето
Но коментарите на папа Франциск бяха повече в подкрепа на прогресивната работа на Пий XII, който отвори вратата за идеята на еволюцията и активно приветства теорията за Големия взрив. През 1996 г. папа Йоан Павел II отиде още по-далеч и нарече еволюцията е "повече от хипотеза" и "ефективно доказан факт".
Бенедикт XVI и близките му съветници са подкрепили идеята, че интелигентния дизайн е в основата на еволюцията - идеята, че естественият подбор сам по себе си не е достатъчен, за да обясни сложността на света. "Развитието в смисъла на общото потекло може да е вярно, но еволюцията в неодарвинисткия смисъл на неуправляем, непланиран процес - не е".
Въпреки огромната пропаст в богословската позиция между неговия мандат и тази на неговия предшественик, папа Франциск похвали Бенедикт XVI, когато откри бронзов негов бюст в централата на академията във Ватиканските градини.

Станете почитател на Класа