Министри от ЕС призовават за преговори с Асад

На фона на имиграциионната криза раздрусала Европа и постоянната заплаха от ислямска държава, нараства разслоението на западните страни към сирийския президент Башар Асад Ал. Докато Франция и Великобритания са склонни да увеличат бомбардировките, Австрия и Испания залагат на засилване диалога с Асад.

Френският президент Франсоа Оланд, обяви, че страната му ще започне въздушни удари срещу Ислямска държава в Сирия. Междувременно британският премиер Дейвид Камерън, който продължава да настоява парламентът да разреши бомбардировките, разкри, че страната е ударила с безпилотен самолет няколко британски граждани, присъединили се към ИД.

Но не всички в Европейския съюз споделят тази войнствена реторика, Испания и Австрия говорят в полза на дипломацията.

Австрийският канцлер, Себастиан Курц, настоя че Западът трябва да прибегне до помощта на Русия и Иран, както и да ангажира сирийското правителство да се бори с Ислямска държава. Същия ден президентът на Австрия Хайнц Фишер стана първият европейски лидер за повече от десетилетие посетил Иран, друг "стар враг" на Запада, съобщава Euronews.

Също във вторник, испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргайо, препоръча диалог с Дамаск по време на посещение в Техеран. "Време е да започнем преговори с режима на Асад, ако не искаме тази война, която е дала 250 000 мъртви, причинявайки човешки трагедии", каза министърът, цитиран от El Mundo.

Диалогът с правителството на Сирия, който сега прокламират Испания и Австрия беше отхвърлян категорично от Запада в продължение на години, но сегашната имиграционна криза и невъзможността на Запада да се бори с ИД изглежда са направили промени в становището на Европейските лидери. Москва многократно е заявявала, че потокът от сирийски имигранти търсещи убежище, е отговорност на държавите, които подкрепиха вътрешния конфликт в Сирия през 2011 г., с което създадоха "вакуум", който ИД запълни.

Станете почитател на Класа