Китай продава резерви, така че Фед да не повишава лихвите

Китайското правителство е продало съкровищни бонове на САЩ на обща стойност 93,300 милиона долара, за да попречи на Федералния резерв (Фед) да покачи лихвените проценти. По този начин, Пекин се опитва да защити на юана от нова девалвация, въпреки че се излага на значителен спад в резервите.

„Балонът на Китайската икономика се спука", казва експерт Гилермо Барба във Forbes, отбелязвайки, че Пекин вече не е в състояние да спре падането. За да се справи с кризата, Пекин започна да се разделя с ценни книжа на САЩ, с което намали своите резерви от 4 милиарда през миналата година до 3,56 милиарда.
Въпросът сега е дали всички тези мерки ще бъдат достатъчни, за да се предотврати по-нататъшно понижение на юана. Отговор на Forbes е еднозначен: не. Не, защото Китай пропусна възможността да отвори капиталовата си сметка и да остави пазарът да зададе обменния курс. Напротив, това, което той направи, беше да се отърве от своите активи и да увеличи контрола върху капитала. И резултатът е още по-лош.

Това "количествено изтегляне" на резерви подкопава ликвидността на страната и може да доведе до обратен ефект - повишаване на доходността на американските облигации.

Така че, картината е мрачна за много страни, защото ако на 17 този месец Фед не вдигне лихвите и ако нововъзникващите държави се присъединят към политиката на масово ликвидиране на резервите, движението на пазара на бонове ще въздейства върху нормите на възвръщаемост, глобалната икономика ще се забавя и ще се увеличава дефлационен натиск.

Станете почитател на Класа