Защо руските петролни компании растат, въпреки спада на цените на петрола?

Акциите на руските петролни компании надхвърлят растежа на западните им конкуренти. Защо те продължават да печелят толкова, колкото ако цената на петрола беше 100 $?

Глобалната петролната и газова промишленост през тази година е пострадала повече от други сектори на икономиката, както показва динамиката на индекс MSCI All-Country World. Въпреки това, руските компании са по-устойчиви на спада на цените на петрола.

Руските производители на петрол сега печелят както ако цената на барел петрол бе $ 100, цитира Bloomberg групата анализатори по инвестиционно банкиране и ценни книжа на Goldman Sachs. Според британската банка Barclays, тази година темпът на нарастване на свободните парични потоци на Роснефт и Лукойл ще бъде почти два пъти повече от този на Shell и BP.

В същия дух, акциите на Роснефт в Лондон са нарастнали от началото на годината с 3.4%, докато на Газпром нефт - с 2.5%. Междувременно, акциите на Shell са намалели с 27%, а BP е нараснал с 17%. Освен това, капиталовите разходи на Роснефт през първата половина на 2015 г. са $ 4.2 за барел, почти седем пъти по-малко от тези на BP.

На какво се дължат тези резултати на руските компании? Повечето от приходите в бюджета на Русия от сектора нефт и газ се извличат от износните мита върху петрол и петролни продукти. Въпреки това, през януари 2015 Русия проведе фискални действия, който включват намаляване на износните мита върху петрола и увеличение на данъците в рудодобива.

Приходите на руските петролни компании са изчислени в долари, а разходите в рубли. Тази комбинация представлява голяма подкрепа на главния сектор за износ на руската икономика.

Станете почитател на Класа