Перес Молина получил през 1993 г. милионен подкуп от "El Chapo" и след това го "предал"

Мексиканската прокуратура разполага документ, който ще покаже, че през 1993 г. президентът на Гватемала Ото Перес Молина, тогава армейски генерал, е получил подкуп от 1,5 милиона долара от наркобарона Хоакин "Ел Chapo" Гусман, за да го защити от мексиканското правосъдие, а след това го "предал", разкриват мексиканските и гватемалски медии.

Според агенцията, документът, който би доказал подкупа платен от капо, за да намери убежище в Гватемала, е намерен и потвърден от кабинета на главния прокурор на Мексико. Прокуратурата разследвала убийството на мексикански свещеник през 1993 г и тогава документът не предизвикал много внимание.

Но сега агенцията е решила да осветли информацията, след като Перес Молина говори по случая по време на първото си изслушване пред съд, който трябва да реши дали да започне процеса за корупция. Според Молина, който до 2000 г. е бил генерал в армията на Гватемала, през 1993 г. "El Chapo" предложил подкуп "10 или 15 пъти по-голям", отколкото сега му приписват, но той твърди, че не е приел.

Въпреки това, агенцията твърди, че не само е получил парите от наркодилъра, но и след това го е "предал". На 9 юни 1993 гватемалските власти арестували "El Chapo" на границата с Мексико в рамките на операция, ръководена лично от Перес Молина.

Станете почитател на Класа