Милионер от САЩ живее на яхта в Средиземно море, за да спасява имигранти

Американският милионер Кристофър Катамброне със съпругата и дъщеря си живеят през цялото лято на яхтата си в Средиземно море и спасяват живота на имигрантите опитващи се да стигнат до Европейското крайбрежие. Той е направил състояние, след като загубил дома си през 2005 г. от урагана Катрина в Ню Орлиънс. Мъжът се мести в Европа и основава компанията Танжер International, която предлага застраховки за някои авиокомпании и журналисти във военни зони. Бизнесът е успешен и направил Катамброне милионер.

През 2013 г., човекът е плавал със семейството си на луксозна яхта в близост до италианския остров Лампедуза в Средиземно море, и тогава животът му се променил, публикува The Washington Examiner. Съпругата му, Реджина, видяла яке плаващо във водата и попитала капитана какво е това. "Якето на имигрант, който не е успял да достигне до брега", казал той.

Контрастът между луксозната ваканция на Катамброне и реалността на отчаяните имигранти, бягащи от войната, променил мисленето на семейството. "Решихме, че не може да бъдем безразлични към тази ситуация на умиращи в морето", спомня си жената. Катамброне решил да инвестира повече от пет милиона долара и стартирал своя собствена спасителна станция, Migrant Offshore Aid Station (MOAS).

Това е един кораб оборудван с безпилотни самолети за откриване на бедстващи лодки и за предоставяне на координати. В опита си да спаси бежанци от потънали кораби, MOAS активно си сътрудничи с италианската брегова охрана. От август 2014 г. екипажът е спасил живота на повече от 10,000 бежанци. „Ние трябва да бъдем хора и да не оставаме в нашия красив въображаем свят", твърди Катамброне.

Станете почитател на Класа