Разкриват една от най-добре пазените тайни на Моцарт

След пет години на изследвания, Мартин Джарвис, професор в университета Чарлз Дарвин в Австралия, е потвърдил едно откритие, което може да помогне за по-доброто разбиране на таланта на Моцарт. Както изглежда, голямата сестра на гения е била велик композитор на епохата и влияела пряко на музиканта.

Партитури на Мария Анна Моцарт, сестра на Волфганг Амадеус Моцарт, са били открити сред тези на музикалния гений, както се потвърждава от Мартин Джарвис и екип от съдебни аналисти. "Това ще даде на изучаващите Моцарт нова гледна точка, от която да разгледат други ръкописи", заяви професорът в изявление.

Любопитното на откритието според професора, е че Мария Анна със сигурност не е подписвала своите музикални композиции в осемнадесети век, тъй като това не е било позволено на жени. Разкритите данни представляват повратна точка в историята на класическата музика, тъй като голямата сестра на композитора вероятно е повлияла пряко на музиката му, създавайки песни, които той да свири на възраст 4 и 5 години.

"Открихме, досега над 20 пиеси музика, която може да са композирани от Мария Анна Моцарт," обясняват учените. Професор Мартин Джарвис ще изнесе лекция днес пред Европейската академия по криминалистика в Прага.

Станете почитател на Класа