На какво се дължи рекордния "недостиг" на злато?

Настоящата липса на злато е пряко свързана с глобалната икономическа криза, защото металът излиза от циркулация при признаци на икономическа слабост. Големите инвеститори го натрупват за защита.

Международни индекси показват, че златото е в най-голямото си ниво на "недостиг" от края на 2008 г., когато избухна настоящата световна икономическа и финансова криза. Тази липса на метал, припомни Forbes, може да бъде измерена чрез сравняване на цените на спот и фючърси.

Когато пазарът работи нормално, бъдещата цена е по-висока. Но когато стойността на наличните запаси е по-висока, тя отразява спешността на купувачите да притежават златото веднага и това е ясен сигнал за недостиг.

Това означава, че количеството злато произведено за година е пропорционално много малко в сравнение с наличните запаси, тъй като всяка добита унция се акумулира. Ето защо се питаме има ли липса?

Отговорът се крие в настоящата икономическа слабост, тъй като всеки път, когато има криза, златото бива извадено от обръщение, защото големите инвеститори, наясно с колебанията на пазара, го използват, за да защитят и опазят повече налични активи.

Това отношение на нежелание за продажба генерира нива на недостиг и спот цената е по-висока от фючърса.

Станете почитател на Класа