Какво ще спечели Русия от втората хибридна война в Сирия

Експедиционният корпус на руската армия участва във въоръжения конфликт срещу джихадистката група „Ислямска държава" в Сирия, твърдят няколко източници и съобщават, че той води бойни действия в района на град Латакия на страната на правителствените сили.Официалният сирийски вестник „Ал Ватан" съобщи, че Русия планира да построи военна база в град Джабла на юг от Латакия в допълнение към вече съществуващите руски военни пунктове за военнотехническо подпомагане на военноморските сили в Тартус.

На 3 септември пък вестник The Times съобщи, че в репортаж за боевете в района на Латакия се виждат най-новите руски БТР-82А и се чуват команди на руски език. Прессекретарят на Кремъл отрича участието на руски войски в сирийския конфликт, а НАТО засега мълчи.

Тази ситуация напомня много за началото на хибридната война в Украйна, пише "Независимая газета", цитирана от "Фокус". Едновременно с първите слухове за появяването на руски корпус в Сирия наблюдателите отчетоха значително успокояване на конфликта в Донбас. Може би специалистите по водене на „хибридна война" са заети с нов проект?

За какво ни е да намесваме в Сирия? Политическото значение на кампанията на Русия в Сирия е съвсем различно от това на украинската криза. В навечерието на Общото събрание на ООН, в което руският президент Владимир Путин ще вземе участие за първи път от 10 години, намесата във военен конфликт в Близкия изток означава, че Русия е готова да направи крачка към „западните си партньори" с нова инициатива. Москва, която за разлика от Вашингтон няма противовес в лицето на общественото мнение и парламента, ще се нагърби с унищожението на „Ислямска държава".

Русия формира нова военна коалиция срещу ислямистите, като й осигурява средствата за разузнаване, авиацията и стратегическото командване. Като ударна наземна сила може да бъдат използвани войските на Иран. В замяна Русия ще иска отстъпки по украинския въпрос, отслабване на санкциите и връщането й в клуба на западните държави, които се борят със световните заплахи като тероризма. На 15 септември президентът Путин може да се отправи с подобни предложения към Ню Йорк.

Ако планът се окаже успешен дори само отчасти, руските власти ще получат всичко, за което не са могли дори да мечтаят. Нормализиране на отношенията със Запада и възможност за преговори за статута на Крим. Едновременно с това Русия демонстрира сила пред света – за разлика от нерешителните западни демокрации ние сме способни да атакуваме терористите даже и в Близкия изток. Спечелената за страната гордост ще изпрати рейтинга на президента до нови висоти.

Да, това е дежа вю, но никой досега не е могъл да изчисли напълно какви са рисковете от подобни маневри.

Станете почитател на Класа