Как САЩ зависят от Китай?

Според последните доклади, Белият дом готви пакет от икономически санкции срещу китайските фирми и физически лица. За някои анализатори тези планове са нелогични предвид, че самият Вашинтгтон икономически зависи все повече от Китай.

Това са контрапродуктивни мерки - икономиката на САЩ зависи от Китай и Вашингтон може да е на път да си простреля крака сам със санкциите. Главният пазарен стратег във финансовата US Trust Corporation, Джозеф Кинлан припомня, че китайско-американските отношения са относително важни от гледна точка на търговията и кредита, нещо, което американските власти изглежда пренебрегват, съобщава сайтът Business Insider.

Неслучайно, стойността на вноса от САЩ от Китай през 2014 г. е в размер на 482 000 милиона, което представлява 16,9% от общия внос. В допълнение, китайското притежание на американски съкровищни бонове се увеличи през последните петнадесет години, достигайки общо 1,2 милиарда в края на миналата година.

Кинлан каза също, че сривът на Шанхайската фондова борса задейства алармите и в други страни, които имат важни икономически отношения с Китай. "Китай е навлязъл в тежък път, без съмнение. Ние очакваме повече нестабилност в един от най-важните двигатели на растежа в световен мащаб. Свиквайте с това", казва той.
В същото време, някои експерти смятат, че САЩ вече са започнали мащабна атака срещу Китай. Санкциите са само част от стратегията на САЩ да сдържа азиатския гигант. Вашингтон предприема санкции на първо място, за да запази своето технологично лидерство, тъй като в последно време Китай е постигнал пробив в областта на технологиите. Това е най-големият пазар за продукти на САЩ, но заради това развитие на технологиите, американски компании вече не заемат първите места в него.

Станете почитател на Класа